Parkinson hastalığı modelinde melatoninin toll benzeri reseptör 4 ilişkili inflamatuar yolak üzerine etkisi
Parkinson hastalığı modelinde melatoninin toll benzeri reseptör 4 ilişkili inflamatuar yolak üzerine etkisi Yıldırım, Sendegül Parkinson hastalığı (PH), dopaminerjik nöronların (DN) kaybıyla karakterize progresif nörodejeneratif bir hastalıktır. Nöroinflamasyona bağlı mikrogliyal aktivasyon, TLR4 yolağını kullanarak hastalığın patolojisini şiddetlendirebilmektedir. Melatonin, anti-inflamatuvar ve nöroprotektif özellikli bir antioksidandır. Çalışmamız, PH'da ortaya çıkacak TLR4 aracılı inflamatuvar yanıta karşı melatonin etkisinin değerlendirilmesi üzerine kurgulanmıştır. Yöntem: Üç aylık C57BL/6 erkek fareler; Kontrol (K), Çözücü (Ç), Melatonin verilen (M), MPTP verilerek PH oluşturulan (P) ve MPTP ve Melatonin verilen (P+M) olmak üzere 5 gruba ayrıldı. MPTP, SF içinde çözülerek günde 2 sefer ve 2 gün boyunca toplamda 80 mg/kg dozda intraperitoneal olarak hayvanlara enjekte edildi. 7 gün boyunca günde iki kez Melatonin (2x10 mg/kg) M ve P+M gruplarına uygulandı. Deney sonrasında davranış analizleri yapıldı. Beynin substansiya nigra (SNpc) alanında; TH, TLR4, α-sinüklein ve p65 ekspresyonları immünohistokimyasal analizlerle, TNF-α ekspresyonu da western blot analiziyle değerlendirildi. Bulgular: P grubunda motor aktivitede azalma görülürken, melatonin uygulamasıyla aktivitenin normal seviyeye ulaştığı görüldü. TH immunreaksiyonu Parkinson gruplarında azalırken, P+M gruplarında bu ekspresyonun kontrollere yaklaştığı görüldü. P grubunda toksisiteye bağlı α-sinüklein, TLR4 ve p65 ekspresyonlarında artış görülürken, P+M grubunda ekspresyonların azaldığı dikkati çekti. P grubunda TNF-α sitokin salınımının arttığı, melatonin uygulamasıyla bu miktarın azaldığı görüldü. Sonuç: Çalışmamız melatonin uygulamasının PH ile ortaya çıkan DN hasarını kısmen engellendiğini, hasar sonucu ortaya çıkan nöroinflamasyonun TLR4 ve TNF-α aracılı baskılanabildiğini göstermiştir.
Parkinson hastalığı modelinde melatoninin toll benzeri reseptör 4 ilişkili inflamatuar yolak üzerine etkisi Yıldırım, Sendegül Parkinson hastalığı (PH), dopaminerjik nöronların (DN) kaybıyla karakterize progresif nörodejeneratif bir hastalıktır. Nöroinflamasyona bağlı mikrogliyal aktivasyon, TLR4 yolağını kullanarak hastalığın patolojisini şiddetlendirebilmektedir. Melatonin, anti-inflamatuvar ve nöroprotektif özellikli bir antioksidandır.
Çalışmamız, PH'da ortaya çıkacak TLR4 aracılı inflamatuvar yanıta karşı melatonin etkisinin değerlendirilmesi üzerine kurgulanmıştır. Yöntem: Üç aylık C57BL/6 erkek fareler; Kontrol (K), Çözücü (Ç), Melatonin verilen (M), MPTP verilerek PH oluşturulan (P) ve MPTP ve Melatonin verilen (P+M) olmak üzere 5 gruba ayrıldı. MPTP, SF içinde çözülerek günde 2 sefer ve 2 gün boyunca toplamda 80 mg/kg dozda intraperitoneal olarak hayvanlara enjekte edildi. 7 gün boyunca günde iki kez Melatonin (2x10 mg/kg) M ve P+M gruplarına uygulandı.
Deney sonrasında davranış analizleri yapıldı. Beynin substansiya nigra (SNpc) alanında; TH, TLR4, α-sinüklein ve p65 ekspresyonları immünohistokimyasal analizlerle, TNF-α ekspresyonu da western blot analiziyle değerlendirildi. Bulgular: P grubunda motor aktivitede azalma görülürken, melatonin uygulamasıyla aktivitenin normal seviyeye ulaştığı görüldü. TH immunreaksiyonu Parkinson gruplarında azalırken, P+M gruplarında bu ekspresyonun kontrollere yaklaştığı görüldü. P grubunda toksisiteye bağlı α-sinüklein, TLR4 ve p65 ekspresyonlarında artış görülürken, P+M grubunda ekspresyonların azaldığı dikkati çekti. P grubunda TNF-α sitokin salınımının arttığı, melatonin uygulamasıyla bu miktarın azaldığı görüldü.
Sonuç: Çalışmamız melatonin uygulamasının PH ile ortaya çıkan DN hasarını kısmen engellendiğini, hasar sonucu ortaya çıkan nöroinflamasyonun TLR4 ve TNF-α aracılı baskılanabildiğini göstermiştir.