Türkiye'de Ziraat Fakültelerinde öğrenim gören Somali uyruklu öğrencilerin girişimci olma ve tarıma yatırım yapma istekliliğini etkileyen faktörlerin analizi

Türkiye'de Ziraat Fakültelerinde öğrenim gören Somali uyruklu öğrencilerin girişimci olma ve tarıma yatırım yapma istekliliğini etkileyen faktörlerin analizi Farah, Kalif Mohamud Girişimci kelimesi fırsatları değerlendiren bireyleri tanımlayan bir terim olmakla birlikte fırsatların bireyin bulunduğu fiziki, sosyal ve çevresel ortamlara bağlı bir durumdur. Ekonomi biliminde bir mal veya hizmet üretmek için gerekli olan üretim faktörlerinden birisi olan girişimci, toprak (doğa, doğal kaynaklar), sermaye ve emek faktörlerini birleştiren ve yöneten kişidir. Girişimcide yenilikleri görebilme ve uygulaya bilme, işleri planlama, kişileri örgütleme, yaratıcılık, risk alma gibi birçok farklı şekilde özelliklerin olması gerekmektedir. Girişimcilik, bireylerin kendi işlerini kurma, yönetme amacıyla faaliyette bulunma, devletin ise buna yönelik olarak girişimciye hem maddi hem de manevi destek sağlama gibi durumlar geçmişten günümüze önem kazanmış bir kavram haline gelmiştir. Tarım sektörü ise temel besin ihtiyaçlarını karşılayan önemli bir sektör olmakla birlikte tarım sektöründe tedarik zinciri içindeki bütün faaliyetlerde girişimci bulmak mümkündür. Üretimin başlangıcından tüketime kadar geçen süreçte birçok alanda yeniliklere, risklere, planlamaya, yaratıcılığa gibi birçok etmene ihtiyaç vardır. Bu özelliklerde girişimcide bulunması gereken özellik olarak görülmektedir. Bu çalışmada; Türkiye'de Ziraat Fakültelerinde öğrenim gören Somali uyruklu öğrencilerin ülkelerine döndükten sonra eğitim aldıkları tarım sektöründe yapacakları girişimcilik faaliyetleri etkileyen faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada ayrıca öğrencilerin girişimcilik özellikleri, eğilimleri belirlenerek sosyal ve ekonomik yapının girişimcilik eğilimini ne yönde etkilediği ve aralarında anlamlı bir ilişkinin olup olmadığının tespitine çalışılmıştır. Türkiye'de ziraat eğitimi alan toplam 77 adet Somali uyruklu öğrenci ile tam sayım yöntemi kullanılarak Covid-19 salgınının ve farklı illerde bulunmalarından dolayı internet üzerinden anket uygulaması gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler SPSS programı aracılığıyla işlenmiş veriler faktör analizi, frekans analizi ve tanımlayıcı istatistikler yöntemi kullanılmıştır. Faktör analizi sonucunda Türkiye'de Ziraat Fakültelerinde öğrenim gören Somali uyruklu öğrencilerin ülkelerine döndükten sonra eğitim aldıkları tarım sektöründe yapacakları girişimcilik faaliyetleri etkileyen faktörler 8 faktöre indirgenmiştir.

Türkiye'de Ziraat Fakültelerinde öğrenim gören Somali uyruklu öğrencilerin girişimci olma ve tarıma yatırım yapma istekliliğini etkileyen faktörlerin analizi

Türkiye'de Ziraat Fakültelerinde öğrenim gören Somali uyruklu öğrencilerin girişimci olma ve tarıma yatırım yapma istekliliğini etkileyen faktörlerin analizi Farah, Kalif Mohamud Girişimci kelimesi fırsatları değerlendiren bireyleri tanımlayan bir terim olmakla birlikte fırsatların bireyin bulunduğu fiziki, sosyal ve çevresel ortamlara bağlı bir durumdur. Ekonomi biliminde bir mal veya hizmet üretmek için gerekli olan üretim faktörlerinden birisi olan girişimci, toprak (doğa, doğal kaynaklar), sermaye ve emek faktörlerini birleştiren ve yöneten kişidir.

Girişimcide yenilikleri görebilme ve uygulaya bilme, işleri planlama, kişileri örgütleme, yaratıcılık, risk alma gibi birçok farklı şekilde özelliklerin olması gerekmektedir. Girişimcilik, bireylerin kendi işlerini kurma, yönetme amacıyla faaliyette bulunma, devletin ise buna yönelik olarak girişimciye hem maddi hem de manevi destek sağlama gibi durumlar geçmişten günümüze önem kazanmış bir kavram haline gelmiştir. Tarım sektörü ise temel besin ihtiyaçlarını karşılayan önemli bir sektör olmakla birlikte tarım sektöründe tedarik zinciri içindeki bütün faaliyetlerde girişimci bulmak mümkündür. Üretimin başlangıcından tüketime kadar geçen süreçte birçok alanda yeniliklere, risklere, planlamaya, yaratıcılığa gibi birçok etmene ihtiyaç vardır. Bu özelliklerde girişimcide bulunması gereken özellik olarak görülmektedir.

Bu çalışmada; Türkiye'de Ziraat Fakültelerinde öğrenim gören Somali uyruklu öğrencilerin ülkelerine döndükten sonra eğitim aldıkları tarım sektöründe yapacakları girişimcilik faaliyetleri etkileyen faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada ayrıca öğrencilerin girişimcilik özellikleri, eğilimleri belirlenerek sosyal ve ekonomik yapının girişimcilik eğilimini ne yönde etkilediği ve aralarında anlamlı bir ilişkinin olup olmadığının tespitine çalışılmıştır. Türkiye'de ziraat eğitimi alan toplam 77 adet Somali uyruklu öğrenci ile tam sayım yöntemi kullanılarak Covid-19 salgınının ve farklı illerde bulunmalarından dolayı internet üzerinden anket uygulaması gerçekleştirilmiştir.

Elde edilen veriler SPSS programı aracılığıyla işlenmiş veriler faktör analizi, frekans analizi ve tanımlayıcı istatistikler yöntemi kullanılmıştır. Faktör analizi sonucunda Türkiye'de Ziraat Fakültelerinde öğrenim gören Somali uyruklu öğrencilerin ülkelerine döndükten sonra eğitim aldıkları tarım sektöründe yapacakları girişimcilik faaliyetleri etkileyen faktörler 8 faktöre indirgenmiştir.