Hemipleşik hastalarda plejik ayak ile sağlam ayağın üç boyutlu morfometrik analizi
Hemipleşik hastalarda plejik ayak ile sağlam ayağın üç boyutlu morfometrik analizi Karagülle, Mehmet Serebrovasküler olay (SVO) ciddi engellere neden olan rahatsızlıklardandır. En yaygın bulgularından biri de hemipleji'dir. Hemipleji ayaklarda spastisite ve atrofiye neden olmaktadır. Sağlıkla ilgili çalışmalarda giderek üç boyutlu (3B) tarama yöntemlerinin kullanılması yaygınlaşmaktadır. Bu çalışmanın amacı plejik ayak ile sağlam ayağın morfometrik ölçümlerinin üç boyutlu taramayla yapılması ve farkların kantitatif olarak incelenebilmesidir. Yöntem: Çalışmamıza 20 hemiplejik hasta ve 20 sağlıklı birey dahil edildi. Hemiplejik hastalar öncelikle Fonksiyonel Bağımsızlık Ölçeği (FBÖ), Berg Denge Ölçeği (BDÖ), Modifiye Ashworth Skalası (MAS), Fonksiyonel Ambulasyon Sınıflaması (FAS), 6 Dakika Yürüme Testi (6DYT) gibi ölçeklerle değerlendirildi. Ardından hemiplejik bireylerin ve sağlıklı bireylerin 3B tarama cihazıyla ayak taramaları yapıldı. Ayaklar arası farklar bilgisayar ortamında değerlendirildi. Bulgular: Plejik ayaklardaki ayak uzunluğunun, ayak genişliğinin, ayak yüksekliğinin, malleoller arası genişliğin, tarak genişliğinin, ayak alanının ve ayak hacminin morfometrik analiz sonuçlarının sağlam ayaklara göre anlamlı derecede azaldığı tespit edilmiştir (p
Hemipleşik hastalarda plejik ayak ile sağlam ayağın üç boyutlu morfometrik analizi Karagülle, Mehmet Serebrovasküler olay (SVO) ciddi engellere neden olan rahatsızlıklardandır. En yaygın bulgularından biri de hemipleji'dir. Hemipleji ayaklarda spastisite ve atrofiye neden olmaktadır.
Sağlıkla ilgili çalışmalarda giderek üç boyutlu (3B) tarama yöntemlerinin kullanılması yaygınlaşmaktadır. Bu çalışmanın amacı plejik ayak ile sağlam ayağın morfometrik ölçümlerinin üç boyutlu taramayla yapılması ve farkların kantitatif olarak incelenebilmesidir. Yöntem: Çalışmamıza 20 hemiplejik hasta ve 20 sağlıklı birey dahil edildi.
Hemiplejik hastalar öncelikle Fonksiyonel Bağımsızlık Ölçeği (FBÖ), Berg Denge Ölçeği (BDÖ), Modifiye Ashworth Skalası (MAS), Fonksiyonel Ambulasyon Sınıflaması (FAS), 6 Dakika Yürüme Testi (6DYT) gibi ölçeklerle değerlendirildi. Ardından hemiplejik bireylerin ve sağlıklı bireylerin 3B tarama cihazıyla ayak taramaları yapıldı. Ayaklar arası farklar bilgisayar ortamında değerlendirildi. Bulgular: Plejik ayaklardaki ayak uzunluğunun, ayak genişliğinin, ayak yüksekliğinin, malleoller arası genişliğin, tarak genişliğinin, ayak alanının ve ayak hacminin morfometrik analiz sonuçlarının sağlam ayaklara göre anlamlı derecede azaldığı tespit edilmiştir (p<0,05).
Çalışmamızda değerlendirilen parametrelerden olan, ayakların birbirine göre asimetrisini gösteren Ortalama Karekök Fark Değeri (RMS); hasta grubumuzda sağlıklı grubumuza göre anlamlı derecede yüksektir (p<0,05). Bununla birlikte RMS değerinin Berg Denge Ölçeği (BDÖ) ve 6 dakika yürüme testi (6DYT) ile iyi bir korelasyona sahip olduğu bulunmuştur. Sonuç: Plejik ayaklardaki değişimi üç boyutlu analizle ve kantitatif verilerle değerlendirdik. Elde edilen bulguların ortotik desteklerin tasarımı ve rehabilitasyon programlarını belirlemede klinikte katkı saylayacağı düşüncesindeyiz.
Ayrıca çalışmamızda kullandığımız RMS yönteminin Serebrovasküler olayın klinik tablosunu değerlendirmede yeni bir yöntem olarak kullanılabileceği düşüncesindeyiz.