Özel bakım gerektiren çocuklarda endodontik tedavi yaklaşımı

Özel bakım gerektiren çocuklarda endodontik tedavi yaklaşımı Yanık, Deniz; Kayahan, Baybora Özel bakım gerektiren çocuklarda, oral sağlıkla ilgili yaşam kalitesini arttırmak ve diş kaybını azaltmak için, çekim yerine endodontik tedavi uygulamaları düşünülmelidir. Genel anestezi altında periapikal lezyon varlığında bile tek kanal tedavisinin başarısı gösterilmiştir. Endodontik tedavi planlaması, multidisipliner bir yaklaşımla, bireyin medikal ve mental durumu göz önüne alınarak, tekrarlanan tedavilerin engellenmesi ön planda tutularak gerçekleştirilmelidir. Kooperasyonun izin verdiği ölçüde klinik ve radyografik bulgular elde edilmelidir. Birkaç seans kliniği, hekimi, personeli ve malzemelerin tanınması için ayrılmalıdır. Genel anestezi altındaki endodontik tedavide, izolasyon için rubber dam kullanımı, tedavi süresini kısaltmak ve kolaylaştırmak için tek eğe sistemleri tercih edilmelidir. Endodontik tedavili dişlerin restoratif yaklaşımları ağız alışkanlıkları doğrultusunda belirlenmelidir. Bu bireylerin aileleri ve bakıcılarına, takip prosedürlerinin ve rutin dental muayenelerin gerekliliği ve önemi konusunda farkındalık yaratılmalıdır. Endodontik tedavi ile diş kayıplarının engellenmesi ve çiğneme fonksiyonunun devamı yaşam kalitesini artırdığı gibi sabit veya hareketli protez gibi kabul edilmesi daha zor ileri tedavilere duyulan ihtiyacı azaltacaktır.; In special care dentistry, to increase oral health-related quality of life and reduce dental loss, endodontic treatment should be considered rather than extraction. Endodontic treatment can be performed under general anesthesia. The success of the one visit root canal treatment of teeth with periapical lesion was reported. Endodontic treatment planning of individuals should be carried out with a multidisciplinary approach. Under general anesthesia, the rubber dam isolation and single-file systems should be preferred to reduce the time of treatment. Restorations should be determined according to the individual's oral hygiene habits. The importance of necessity of follow-up visits and routine dental examination should be emphasized to the family or caregivers of these individuals. Prevention of tooth loss and oral dysfunction in children who require special care with endodontic treatment increases the quality of life and reduces the need for more difficult to accept advanced treatments such as fixed or removable prostheses.

Özel bakım gerektiren çocuklarda endodontik tedavi yaklaşımı

Özel bakım gerektiren çocuklarda endodontik tedavi yaklaşımı Yanık, Deniz; Kayahan, Baybora Özel bakım gerektiren çocuklarda, oral sağlıkla ilgili yaşam kalitesini arttırmak ve diş kaybını azaltmak için, çekim yerine endodontik tedavi uygulamaları düşünülmelidir. Genel anestezi altında periapikal lezyon varlığında bile tek kanal tedavisinin başarısı gösterilmiştir. Endodontik tedavi planlaması, multidisipliner bir yaklaşımla, bireyin medikal ve mental durumu göz önüne alınarak, tekrarlanan tedavilerin engellenmesi ön planda tutularak gerçekleştirilmelidir.

Kooperasyonun izin verdiği ölçüde klinik ve radyografik bulgular elde edilmelidir. Birkaç seans kliniği, hekimi, personeli ve malzemelerin tanınması için ayrılmalıdır. Genel anestezi altındaki endodontik tedavide, izolasyon için rubber dam kullanımı, tedavi süresini kısaltmak ve kolaylaştırmak için tek eğe sistemleri tercih edilmelidir. Endodontik tedavili dişlerin restoratif yaklaşımları ağız alışkanlıkları doğrultusunda belirlenmelidir. Bu bireylerin aileleri ve bakıcılarına, takip prosedürlerinin ve rutin dental muayenelerin gerekliliği ve önemi konusunda farkındalık yaratılmalıdır.

Endodontik tedavi ile diş kayıplarının engellenmesi ve çiğneme fonksiyonunun devamı yaşam kalitesini artırdığı gibi sabit veya hareketli protez gibi kabul edilmesi daha zor ileri tedavilere duyulan ihtiyacı azaltacaktır.;

In special care dentistry, to increase oral health-related quality of life and reduce dental loss, endodontic treatment should be considered rather than extraction. Endodontic treatment can be performed under general anesthesia. The success of the one visit root canal treatment of teeth with periapical lesion was reported. Endodontic treatment planning of individuals should be carried out with a multidisciplinary approach. Under general anesthesia, the rubber dam isolation and single-file systems should be preferred to reduce the time of treatment. Restorations should be determined according to the individual's oral hygiene habits. The importance of necessity of follow-up visits and routine dental examination should be emphasized to the family or caregivers of these individuals. Prevention of tooth loss and oral dysfunction in children who require special care with endodontic treatment increases the quality of life and reduces the need for more difficult to accept advanced treatments such as fixed or removable prostheses.