Phenological behaviours of the local endemic Paeonia mascula (L.) Mill. subsp. bodurii Özhatay in Çanakkale, Turkey
Phenological behaviours of the local endemic Paeonia mascula (L.) Mill. subsp. bodurii Özhatay in Çanakkale, Turkey Kökçü, Bahar; Karabacak, Ersin This study covers the observation, recording and interpretation of the phenological behaviour of the local endemic Paeonia mascula (L.) Mill. subsp. bodurii Özhatay in its life cycle. Although phenological observations are mostly applied on cultivated plants, the data obtained from this study on an endemic taxon constitute an important resource for the preparation of a conservation action plan. While the phenological cycle time of the geophyte plant on the ground is determined as 206 days on average, it spends the winter months in dormancy with an average of 159 days underground. It was determined that the populations at lower altitudes in their natural habitats entered the flowering, fruit formation and seed maturation stages relatively earlier than those grown at higher altitudes and remained in these phenophases for longer periods. The total life cycle was more or less the same, although there were differences in phenophases durations and beginnings-ends.; Bu araştırma, lokal endemik Paeonia mascula (L.) Mill. subsp. bodurii Özhatay’ın yaşam döngüsü içerisindeki fenolojik davranışlarının gözlemlenmesini, kaydedilmesini ve yorumlanmasını kapsamaktadır. Fenolojik gözlemler çoğunlukla kültür bitkileri üzerinde uygulanmakla birlikte, endemik bir taksonunun üzerinde yapılan bu çalışmadan elde edilen veriler, koruma eylem planı hazırlanmasında önemli bir kaynak oluşturmaktadır. Geofit olan bitkinin toprak üstünde geçirdiği fenolojik döngü süresi ortalama 206 gün olarak tespit edilirken, kış aylarını toprak altında ortalama 159 gün olarak dormanside geçirmektedir. Doğal habitatlarında daha düşük rakımlarda bulunan populasyonların yüksek rakımlarda yetişenlere göre çiçeklenme, meyve oluşturma ve tohum olgunlaşması gibi evrelere nispeten daha erken bir dönemde girdiği ve bu fenofazlarda daha uzun süreli kaldığı belirlenmiştir. Fenofaz sürelerinin, başlangıç-bitişlerinde fark olmasına rağmen toplam yaşam döngüsünün aşağı yukarı aynı olduğu görülmüştür.
Phenological behaviours of the local endemic Paeonia mascula (L.) Mill. subsp. bodurii Özhatay in Çanakkale, Turkey Kökçü, Bahar; Karabacak, Ersin This study covers the observation, recording and interpretation of the phenological behaviour of the local endemic Paeonia mascula (L.) Mill. subsp. bodurii Özhatay in its life cycle. Although phenological observations are mostly applied on cultivated plants, the data obtained from this study on an endemic taxon constitute an important resource for the preparation of a conservation action plan. While the phenological cycle time of the geophyte plant on the ground is determined as 206 days on average, it spends the winter months in dormancy with an average of 159 days underground. It was determined that the populations at lower altitudes in their natural habitats entered the flowering, fruit formation and seed maturation stages relatively earlier than those grown at higher altitudes and remained in these phenophases for longer periods. The total life cycle was more or less the same, although there were differences in phenophases durations and beginnings-ends.;
Bu araştırma, lokal endemik Paeonia mascula (L.) Mill. subsp. bodurii Özhatay’ın yaşam döngüsü içerisindeki fenolojik davranışlarının gözlemlenmesini, kaydedilmesini ve yorumlanmasını kapsamaktadır. Fenolojik gözlemler çoğunlukla kültür bitkileri üzerinde uygulanmakla birlikte, endemik bir taksonunun üzerinde yapılan bu çalışmadan elde edilen veriler, koruma eylem planı hazırlanmasında önemli bir kaynak oluşturmaktadır.
Geofit olan bitkinin toprak üstünde geçirdiği fenolojik döngü süresi ortalama 206 gün olarak tespit edilirken, kış aylarını toprak altında ortalama 159 gün olarak dormanside geçirmektedir. Doğal habitatlarında daha düşük rakımlarda bulunan populasyonların yüksek rakımlarda yetişenlere göre çiçeklenme, meyve oluşturma ve tohum olgunlaşması gibi evrelere nispeten daha erken bir dönemde girdiği ve bu fenofazlarda daha uzun süreli kaldığı belirlenmiştir. Fenofaz sürelerinin, başlangıç-bitişlerinde fark olmasına rağmen toplam yaşam döngüsünün aşağı yukarı aynı olduğu görülmüştür.