Turkeys new presidential regime: fragility, resilience, reversibility
Turkeys new presidential regime: fragility, resilience, reversibility Öniş, Ziya ABSTRACT: Turkey’s forthcoming general election of June 2023 is likely to prove a crucial turning point in the country’s political trajectory. Depending on the outcome of the election, Turkey may find itself on the path of democratic renewal or further consolidation or deepening of the existing competitive authoritarian regime. The paper presents a critical account of the last four years under the new presidential regime and tries to locate the Turkish experience in the broader debate on varieties of right-wing populism. A central hypothesis is that the ongoing economic crisis has, to a certain extent, undermined the popularity of the AKP and the governing coalition. At the same time, we should not underestimate the resilience of the ruling coalition in the face of continued economic growth and the importance of additional dynamics such as the role of identity politics and domestic politics-foreign policy interactions.; ÖZET: 2023 Haziran’da gerçekleşecek Cumhurbaşkanlığı Seçimleri ve Genel Seçimler, Türkiye’nin siyasi gidişatı için çok önemli bir dönüm noktası olma potansiyeline sahip. Türkiye, seçim sonuçlarına bağlı olarak, kendisini demokrasinin yeniden inşa edildiği veya var olan rekabetçi otoriter rejimin daha da konsolide olduğu ve derinleştiği bir senaryoyla karşı karşıya bulabilir. Bu makale, yeni başkanlık sistemi altında geçen son dört yılın kritik bir değerlendirmesini yaparken aynı zamanda Türkiye’nin deneyimini genel anlamdaki sağ popülizm tartışmaları çerçevesinde anlamlandırmaya çalışıyor. Ana hipoteze göre devam eden ekonomik kriz, belirli bir ölçüde, AKP’nin ve Cumhur İttifakı’nın halk içerisindeki popülerliğini zayıflattı. Diğer bir taraftan, yönetimdeki koalisyonun ekonomik büyümenin devamlılığını sağlamasıyla beraber kimlik politikaları ve iç politika – dış politika etkileşimi gibi farklı dinamiklerde gösterdiği direnç, seçim öncesi dikkate alınması gereken unsurları oluşturuyor.
Turkey’s new presidential regime: fragility, resilience, reversibility Öniş, Ziya ABSTRACT: Turkey’s forthcoming general election of June 2023 is likely to prove a crucial turning point in the country’s political trajectory. Depending on the outcome of the election, Turkey may find itself on the path of democratic renewal or further consolidation or deepening of the existing competitive authoritarian regime. The paper presents a critical account of the last four years under the new presidential regime and tries to locate the Turkish experience in the broader debate on varieties of right-wing populism. A central hypothesis is that the ongoing economic crisis has, to a certain extent, undermined the popularity of the AKP and the governing coalition. At the same time, we should not underestimate the resilience of the ruling coalition in the face of continued economic growth and the importance of additional dynamics such as the role of identity politics and domestic politics-foreign policy interactions.;
ÖZET: 2023 Haziran’da gerçekleşecek Cumhurbaşkanlığı Seçimleri ve Genel Seçimler, Türkiye’nin siyasi gidişatı için çok önemli bir dönüm noktası olma potansiyeline sahip. Türkiye, seçim sonuçlarına bağlı olarak, kendisini demokrasinin yeniden inşa edildiği veya var olan rekabetçi otoriter rejimin daha da konsolide olduğu ve derinleştiği bir senaryoyla karşı karşıya bulabilir.
Bu makale, yeni başkanlık sistemi altında geçen son dört yılın kritik bir değerlendirmesini yaparken aynı zamanda Türkiye’nin deneyimini genel anlamdaki sağ popülizm tartışmaları çerçevesinde anlamlandırmaya çalışıyor. Ana hipoteze göre devam eden ekonomik kriz, belirli bir ölçüde, AKP’nin ve Cumhur İttifakı’nın halk içerisindeki popülerliğini zayıflattı.
Diğer bir taraftan, yönetimdeki koalisyonun ekonomik büyümenin devamlılığını sağlamasıyla beraber kimlik politikaları ve iç politika – dış politika etkileşimi gibi farklı dinamiklerde gösterdiği direnç, seçim öncesi dikkate alınması gereken unsurları oluşturuyor.