Doğum sonu dönemde kadınların doğum algısının ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi

Doğum sonu dönemde kadınların doğum algısının ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi Karadağ, Alev Bu çalışma, doğum sonu dönemde kadınların doğum algısının ve doğum algısını etkileyen faktörlerin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Çalışma, tanımlayıcı tipte planlanmıştır. Araştırma Kasım- 2019 ve Haziran- 2021 tarihleri arasında, Ege Üniversitesi Hastanesi Kadın Doğum Kliniğinde doğum yapan 344 kadınla yürütülmüştür. Veri toplama aracı olarak kişisel bilgi formu ve Doğum Algı Ölçeği kullanılmıştır. Veriler doğumun gerçekleştiği gün yüz yüze görüşme ve doğumdan bir hafta sonra telefon ile görüşme yapılarak iki aşamada toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, tanımlayıcı istatistikler; frekans, ortalama, standart sapma, sayı ve yüzde kullanılmıştır. Ayrıca verilerin analizinde bağımsız t testi, tek yönlü varyans analizi ve regresyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmada kadınların yaş ortalaması 29.40±5.60 bulunmuştur. Kadınların %29.7'sinin orta okul mezunu olduğu, %67.4'ünün herhangi bir işte çalışmadığı ve %57.3'ünün gelirinin giderine eşit olduğu saptanmıştır. Araştırmaya katılan kadınların Doğum Algı Ölçeği puanı ortalamasının 10.06±2.96 olduğu bulunmuştur. Ölçek puan ortalamaları ve yaş grubu, meslek, ekonomik düzey, antenatal bakım sayısı, doğuma müdahale edilmesi, doğum beklentisinin karşılanması, bebeğin sağlıklı doğması değişkenleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu saptanmıştır. Sonuç: Kadınların doğum algısının orta düzeyde olumlu olduğu saptanmıştır. Yirmi beş yaş altı kadınların doğum algı düzeylerinin düşük olduğu saptanmıştır. Özel sektörde çalışan, ekonomik olarak geliri giderine eşit olan, sekiz ve üzeri antenatal bakım alan, doğum sırasında herhangi bir girişimsel müdahaleye maruz kalmayan, doğumdan beklentisi karşılanan ve doğumda sağlıklı bebek dünyaya getiren kadınların doğum algısının olumlu olduğu saptanmıştır. Doğum sonu servisinde çalışan sağlık profesyonellerinin taburculuk öncesi kadınların doğum algısı düzeylerini değerlendirmesi ve gereksinime yönelik bakım planlamaları önerilmektedir.

Doğum sonu dönemde kadınların doğum algısının ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi

Doğum sonu dönemde kadınların doğum algısının ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi Karadağ, Alev Bu çalışma, doğum sonu dönemde kadınların doğum algısının ve doğum algısını etkileyen faktörlerin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Çalışma, tanımlayıcı tipte planlanmıştır. Araştırma Kasım- 2019 ve Haziran- 2021 tarihleri arasında, Ege Üniversitesi Hastanesi Kadın Doğum Kliniğinde doğum yapan 344 kadınla yürütülmüştür. Veri toplama aracı olarak kişisel bilgi formu ve Doğum Algı Ölçeği kullanılmıştır.

Veriler doğumun gerçekleştiği gün yüz yüze görüşme ve doğumdan bir hafta sonra telefon ile görüşme yapılarak iki aşamada toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, tanımlayıcı istatistikler; frekans, ortalama, standart sapma, sayı ve yüzde kullanılmıştır. Ayrıca verilerin analizinde bağımsız t testi, tek yönlü varyans analizi ve regresyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmada kadınların yaş ortalaması 29.40±5.60 bulunmuştur. Kadınların %29.7'sinin orta okul mezunu olduğu, %67.4'ünün herhangi bir işte çalışmadığı ve %57.3'ünün gelirinin giderine eşit olduğu saptanmıştır. Araştırmaya katılan kadınların Doğum Algı Ölçeği puanı ortalamasının 10.06±2.96 olduğu bulunmuştur.

Ölçek puan ortalamaları ve yaş grubu, meslek, ekonomik düzey, antenatal bakım sayısı, doğuma müdahale edilmesi, doğum beklentisinin karşılanması, bebeğin sağlıklı doğması değişkenleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu saptanmıştır. Sonuç: Kadınların doğum algısının orta düzeyde olumlu olduğu saptanmıştır.

Yirmi beş yaş altı kadınların doğum algı düzeylerinin düşük olduğu saptanmıştır. Özel sektörde çalışan, ekonomik olarak geliri giderine eşit olan, sekiz ve üzeri antenatal bakım alan, doğum sırasında herhangi bir girişimsel müdahaleye maruz kalmayan, doğumdan beklentisi karşılanan ve doğumda sağlıklı bebek dünyaya getiren kadınların doğum algısının olumlu olduğu saptanmıştır. Doğum sonu servisinde çalışan sağlık profesyonellerinin taburculuk öncesi kadınların doğum algısı düzeylerini değerlendirmesi ve gereksinime yönelik bakım planlamaları önerilmektedir.