Yenebilir Doğa Mantarlarının Bazı Fiziksel ve Fizikokimyasal Özellikleri ile Mineral Madde İçeriklerinin Belirlenmesi
Yenebilir Doğa Mantarlarının Bazı Fiziksel ve Fizikokimyasal Özellikleri ile Mineral Madde İçeriklerinin Belirlenmesi Bulam, Sanem; Üstün, Nebahat Şule; Pekşen, Aysun Bu araştırmada, Doğu Karadeniz Bölgesi’nin Giresun ilinden toplanan, halk tarafından tüketilen ve yerel pazarlarda da satılan bazı yenebilir doğa mantarları türlerine ait örneklerin bazı fiziksel ve fizikokimyasal özellikleri ile mineral madde içeriklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada fiziksel özellikler olarak örneklerde şapka eni, şapka boyu, et kalınlığı ile sap uzunluğu ve sap kalınlığı; fizikokimyasal özellikler olarak ise nem, pH ve su aktivitesi (aw) değerleri tespit edilmiştir. Ayrıca aynı örneklerde bazı makro (K, P, S, Mg ve Ca) ve mikro (Fe, Zn, Mn ve Se) element içerikleri ICP-MS cihazı kullanılarak belirlenmiştir. İncelenen mantar türlerinin nem içeriklerinin %82.47-92.63, pH’larının 4.56-7.59 ve aw değerinin ise 0.99-1.00 arasında değiştiği saptanmıştır. Araştırmada, mineral madde içeriği yönünden Cantharellus cibarius´da K, Ca, Zn ve Mn, Pleurotus ostreatus´da Mg, Ramaria botrytis´de S ve Se, Agaricus campestris´de Fe ve P. eryngii’de P en yüksek miktarda tespit edilmiştir.; In this research, it was aimed to determine some physical and physicochemical properties and mineral contents of the samples belonging to some edible wild mushroom species collected from Giresun province of Eastern Black Sea Region, consumed by the public and also sold in the local markets. In the study, cap width, cap length, wall thickness, stipe length, and stipe thickness of the samples were determined as the physical properties and their moisture, pH, and water activity (aw) values were detected as physicochemical properties. In addition, some macro (K, P, S, Mg and Ca) and micro (Fe, Zn, Mn and Se) element contents in the same samples were determined by using ICP-MS device. In the investigated mushrooms, moisture content was found as 82.47-92.63%, pH values were 4.56-7.59 and aw value ranged from 0.99 to 1.00. In the research, K, Ca, Zn, and Mn in Cantharellus cibarius, Mg in Pleurotus ostreatus, S and Se in Ramaria botrytis, Fe in Agaricus campestris, and P in P. eryngii were found in the highest amounts in terms of mineral content.
Yenebilir Doğa Mantarlarının Bazı Fiziksel ve Fizikokimyasal Özellikleri ile Mineral Madde İçeriklerinin Belirlenmesi Bulam, Sanem; Üstün, Nebahat Şule; Pekşen, Aysun Bu araştırmada, Doğu Karadeniz Bölgesi’nin Giresun ilinden toplanan, halk tarafından tüketilen ve yerel pazarlarda da satılan bazı yenebilir doğa mantarları türlerine ait örneklerin bazı fiziksel ve fizikokimyasal özellikleri ile mineral madde içeriklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada fiziksel özellikler olarak örneklerde şapka eni, şapka boyu, et kalınlığı ile sap uzunluğu ve sap kalınlığı; fizikokimyasal özellikler olarak ise nem, pH ve su aktivitesi (aw) değerleri tespit edilmiştir. Ayrıca aynı örneklerde bazı makro (K, P, S, Mg ve Ca) ve mikro (Fe, Zn, Mn ve Se) element içerikleri ICP-MS cihazı kullanılarak belirlenmiştir. İncelenen mantar türlerinin nem içeriklerinin %82.47-92.63, pH’larının 4.56-7.59 ve aw değerinin ise 0.99-1.00 arasında değiştiği saptanmıştır. Araştırmada, mineral madde içeriği yönünden Cantharellus cibarius´da K, Ca, Zn ve Mn, Pleurotus ostreatus´da Mg, Ramaria botrytis´de S ve Se, Agaricus campestris´de Fe ve P. eryngii’de P en yüksek miktarda tespit edilmiştir.;
In this research, it was aimed to determine some physical and physicochemical properties and mineral contents of the samples belonging to some edible wild mushroom species collected from Giresun province of Eastern Black Sea Region, consumed by the public and also sold in the local markets. In the study, cap width, cap length, wall thickness, stipe length, and stipe thickness of the samples were determined as the physical properties and their moisture, pH, and water activity (aw) values were detected as physicochemical properties. In addition, some macro (K, P, S, Mg and Ca) and micro (Fe, Zn, Mn and Se) element contents in the same samples were determined by using ICP-MS device. In the investigated mushrooms, moisture content was found as 82.47-92.63%, pH values were 4.56-7.59 and aw value ranged from 0.99 to 1.00. In the research, K, Ca, Zn, and Mn in Cantharellus cibarius, Mg in Pleurotus ostreatus, S and Se in Ramaria botrytis, Fe in Agaricus campestris, and P in P. eryngii were found in the highest amounts in terms of mineral content.