Kentsel morfoloji okumaları

Kentsel morfoloji okumaları Alp, Jülide 2020-2021 Bahar dönemi “Urban Morphology/Kentsel Morfoloji” dersi sonuç ürünlerinin çeşitliliği ve zenginliği bu kitabın hazırlanmasına ilham verdi… Dönem boyunca kavramsal okumalar ve çalışma alanlarına dair yapılan tüm tartışmalarda, değişen/dönüşen geleneksel konut alanları ve bu alanları geçmişten bugüne farklı/özel kılan durumlara yoğunlaşıldı. “Genius loci/yerin ruhu”, “morfoloji”, “kentsel doku”, “mahalle”, “sokak”, “tipoloji” ve “sosyal yaşam” temel başlıkları üzerinden hem kuramsal hem de alan çalışmaları özelinde pek çok tartışma yapıldı. Ağırlıklı olarak İstanbul boğaz köyleri ve yine geleneksel dokunun yoğun olduğu kentsel alanları, farklı çalışma gruplarının nasıl okuduğu/haritaladığı, bu okumaları nasıl görselleştirdiği oldukça eğiticiydi… İki bölümden oluşan bu kitap, profesyonel ve akademisyenlerin tecrübesi ile öğrencilerin özgün, amatör ruhunu harmanlamayı amaçlar… Bu çerçevede farklı üniversitelerden birçok akademisyen; Beylerbeyi, Cihangir, Fener-Balat, Kuzguncuk, Levent, Ortaköy, Tatavla-Kurtuluş, Yeldeğirmeni ve Zeyrek alanlarının kendilerine özgü kentleşme pratiklerini, çok boyutlu çözümlemelerle yazılarına konu ederek zengin içerikler ürettiler… Kuşkusuz 21.yy’ da kentsel mekanın yeniden üretimi ve dönüşümü oldukça spekülatif birer konu başlığı olmaya devam ederken, planlama ve mimarlık pratikleri bağlamında da kaybedilen, yeri doldurulamayan değer, durum ve olguları tekrar tekrar düşünmeye mecburuz. Hiyerarşik olarak her ölçekte, yaşadığımız kentleri anlamlı kılan unsurları ve bileşenleri doğru anlamak, yaşatılmaya değer geçmişi geleceğe taşımak ya da yaşanmaya değer yeni bir gelecek inşa etmek vazgeçemeyeceğimiz bir zorunluluktur. Bu bağlamda; bu ve benzeri çalışmalar ile yayınlanacak her bir yazı, tespit ve görüşün deneyimlerimizi tarihe not düşmek, kamuoyunda farkındalık yaratmak, zengin bir yazılı-görsel literatür üretmek adına son derece kıymetli olduğunu hatırlatmak isteriz. Kitabın hazırlanmasında emeği geçen tüm öğrencilerimize ve katkı sağlayan tüm yazarlara kıymetli desteklerinden ötürü sonsuz teşekkürler.

Kentsel morfoloji okumaları

Kentsel morfoloji okumaları Alp, Jülide 2020-2021 Bahar dönemi “Urban Morphology/Kentsel Morfoloji” dersi sonuç ürünlerinin çeşitliliği ve zenginliği bu kitabın hazırlanmasına ilham verdi… Dönem boyunca kavramsal okumalar ve çalışma alanlarına dair yapılan tüm tartışmalarda, değişen/dönüşen geleneksel konut alanları ve bu alanları geçmişten bugüne farklı/özel kılan durumlara yoğunlaşıldı. “Genius loci/yerin ruhu”, “morfoloji”, “kentsel doku”, “mahalle”, “sokak”, “tipoloji” ve “sosyal yaşam” temel başlıkları üzerinden hem kuramsal hem de alan çalışmaları özelinde pek çok tartışma yapıldı. Ağırlıklı olarak İstanbul boğaz köyleri ve yine geleneksel dokunun yoğun olduğu kentsel alanları, farklı çalışma gruplarının nasıl okuduğu/haritaladığı, bu okumaları nasıl görselleştirdiği oldukça eğiticiydi… İki bölümden oluşan bu kitap, profesyonel ve akademisyenlerin tecrübesi ile öğrencilerin özgün, amatör ruhunu harmanlamayı amaçlar…

Bu çerçevede farklı üniversitelerden birçok akademisyen; Beylerbeyi, Cihangir, Fener-Balat, Kuzguncuk, Levent, Ortaköy, Tatavla-Kurtuluş, Yeldeğirmeni ve Zeyrek alanlarının kendilerine özgü kentleşme pratiklerini, çok boyutlu çözümlemelerle yazılarına konu ederek zengin içerikler ürettiler… Kuşkusuz 21.yy’ da kentsel mekanın yeniden üretimi ve dönüşümü oldukça spekülatif birer konu başlığı olmaya devam ederken, planlama ve mimarlık pratikleri bağlamında da kaybedilen, yeri doldurulamayan değer, durum ve olguları tekrar tekrar düşünmeye mecburuz. Hiyerarşik olarak her ölçekte, yaşadığımız kentleri anlamlı kılan unsurları ve bileşenleri doğru anlamak, yaşatılmaya değer geçmişi geleceğe taşımak ya da yaşanmaya değer yeni bir gelecek inşa etmek vazgeçemeyeceğimiz bir zorunluluktur.

Bu bağlamda; bu ve benzeri çalışmalar ile yayınlanacak her bir yazı, tespit ve görüşün deneyimlerimizi tarihe not düşmek, kamuoyunda farkındalık yaratmak, zengin bir yazılı-görsel literatür üretmek adına son derece kıymetli olduğunu hatırlatmak isteriz. Kitabın hazırlanmasında emeği geçen tüm öğrencilerimize ve katkı sağlayan tüm yazarlara kıymetli desteklerinden ötürü sonsuz teşekkürler.